2017. december 18., hétfő

Mi az hogy Anime?!





Na most egy olyan be jegyzést csinálok, ami nekem is új lesz. Egy kis magyarázat vagy inkább "oktatás" olyanok számára akik nem tudják hogy mi az hogy anime és annak stílusai.    




 Osamu Tezuka



Osamu Tezuka tekinthető a műfaj atyjának. Első (fekete-fehér) képregényei a megszólalásig hasonlítanak az 1930-1940-es évek amerikai rajzstílusára. Osamu egy nagyon vizuális forma létrehozásával kísérletezett. A női alakok ábrázolásánál a korabeli amerikai szexideált vette alapul (pl. Betty Boop) 

nagy kék szemű, szőke és karcsú. Megfigyelhető, hogy ezt a jó és gonosz szereplők közötti megkülönböztetésre is használják, 

A gonoszoknak keskeny szemük van. Tulajdonképpen a képregény rajzolási stílusát vitték át az animációs filmekbe.


Az anime tulajdonképpen a Japán Animációt jelenti. 
Az angol "animated" kifejezésből vették át a japánok, és nagyjából megfelel a hazai rajzfilm fogalmának. 
Azonban a kettő teljesen különböző! Azaz az anime nem az itthoni rajzfilmek keleti megfelelője, hanem egy kategória, ami az élőszereplős filmek és rajzfilmek mellett teljesen különálló stílust képvisel. A legtöbben azért értik félre az animéket, mivel nálunk a rajzfilmek általában gyerekeknek készülnek. Japánban pedig önálló műfajként létezik. Azaz különféle stílusra tagolódik, akárcsak az élőszereplős filmek. Vannak gyerekeknek készült animék is, de a legtöbb ilyen alkotás kifejezetten a felnőtt korosztályt célozza meg. Itthon sokan negatívan ítélik meg az ilyen filmeket. Pedig pusztán arról van szó, hogy a Japán életfelfogás gyökeresen különbözik a miénktől,
és ez gyakran félreértésekhez vezet. Például a halál, erőszak, szexualitás naturális ábrázolása, ami az anime stílusú filmek gyakori velejárója. Sokszor még a gyerekeknek szánt animékben is szerepelnek ezek a dolgok, amit nekünk kicsit nehéz elfogadnunk, de ott ez mindennaposnak számít. Nem lehet általánosságban beszélnünk az animékről, mert minden anime más. Létezik gyerekeknek és felnőtteknek, fiúknak és lányoknak szóló anime egyaránt, de ezen felül olyan egyéb hagyományosnak számító kategóriák is, mint sci-fi, romantikus, akció, vagy fantázia.      





De szerintem az anime egy olyan világ aminek hatalmas közösség összekovácsoló ereje van. Mindegy, hogy ki vagy, honnan jöttél, ha 'animés' vagy már tartozol egy közösségbe, és ez szerintem csodálatos.
Itt mindenki megtalálása a neki tetsző típust, még az is aki amúgy nem szereti a műfajt. Számomra az anime egyet jelent a szabadsággal. Olyan világokat és dimenziókat foglal magába amelyek olykor elgondolkoztatnak, megnevettetnek, meg sírhatnak vagy éppen megbotránkoztatnak....és mennyi más, különböző érzést kavarnak fel bennünk amiket nem is tudnék papírra vetni. 
Sok animét láttam már, nem mondom, hogy mind jó volt, mert hazudnék. Mégis, ha egy jó történet, jó karakterekkel és megfelelő kimértséggel párosul az igazán magába tud húzni, megbolondítani egy kicsit, de ugyan akkor a szemed is képes felnyitni és titkon figyelmeztetni a körülötted lévő világ történéseire. Kikapcsolja egy részed, pihentet, ugyanakkor egy másik részed érzékenyebbé teszi a világ dolgaira. Például egy közönséges rókáról is a kyuubi fog az eszedbe jutni.
Amiért szeretem ezt a műfajt az egyrészt az, hogy miden korosztályban meg tudja állni a helyét. Vannak kimondottan gyerekeknek szólóak, butácska tréfákkal és játékos tanulással. Valamint vannak a felnőtteknek szólóak melyek komolyabb mondanivalóval rendelkeznek. Ennek az osztálynak van még egy pár alfaja, de arról most inkább nem  . 
A másik ok, amiért szeretem az az, hogy itt a karakterek pontosan az író elképzelése alapján néznek ki. Itt egy manga és egy anime között nem kell elviselnünk a borzasztó szereplő átalakulásokat, mint hogy az néhány könyvadaptációnál előfordul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Youjo Senki

Egy ateista japán, meggyilkolás pillanatában egy olyan önigazságos lényel szembesül, amelyet X-lénynek nevez, aki elítéli az embert, mert...